Cosham
Cosham

Brighton Residence I

An emotional connection to site was the catalyst for ‘Brighton Residence’ by Studio Tate, a large family home that balances zones for intimacy and entertaining with outdoor living anchored by a blossom tree planted ten years earlier.

Having lived on the site for more than a decade, the client had a clear vision for the new home they’d been dreaming of. Working closely with Studio Tate their vision for a light-filled, warm and inviting contemporary residence was realised.

“The cherished blossom tree informed much of our space planning and became a wonderful muse throughout the project,” says Alex Hopkins, principal interior designer at Studio Tate.

“The ground floor kitchen and dining are cloaked by its foliage, while the upstairs master suite takes in its canopy,” she says. “The warmth of its changing autumnal character also mirrored our desired feeling for the home; welcoming and adaptable.”

To establish a connection between indoors and out, a wall clad in limestone extends from the house along the entryway. Upon entering the home, visitors are greeted by a central stair leading to first floor bedrooms and a basement wine cellar below. Open treads and an expansive skylight above ensure all levels are flooded with light.

This connection to the outdoors persists throughout the home: a formal living room opening onto a private garden, floor-to-ceiling glazing framing a picturesque outlook in the study, a glazed kitchen splash back for an ever-changing panorama, and gently dappled light filtering through external timber screens that slide along the façade of the building.

While the palette is largely monochromatic – custom black-brown floorboards, ebonized timber veneer joinery, Serpeggiante limestone and Cararra marble – a downstairs powder room offers a welcome explosion of colour with blue concrete floor tiles, a striking Bardiglio marble vanity, and brass tap ware.

“With large, open-plan entertaining zones, establishing a sense of homely comfort proved to be our greatest challenge,” says Hopkins. “However this was achieved by carefully considering our textural palette, and opting for moody finishes that created intimacy; ideal for what is a refined, yet highly functional family home.”

Photography by Sharyn Cairns

003
Cosham-4
Cosham-5
Cosham-6
Cosham-7
Cosham-9
Cosham-10
Cosham-11
Cosham-12
Cosham-13
Cosham-14
Cosham-15

C Residence

Designed to fulfil the growing requirements of a family of five, Cosham is a private home that marries sophistication and function. Stone walls, timber screens and black steel are softened by carefully designed gardens and a timeless interior palette; creating a home that ties in with its sophisticated location in Melbourne’s Brighton.

As the clients had lived at the property for ten years prior to demolishing and building a new home, the client brief was largely informed from a place of experience; understanding the orientation of the land, and what they loved most about living there.

A neighbourhood that, architecturally, is characterised by both old and new, the home is timeless in its modernity with rectilinear lines, robust materials, and a focus on the landscape. Built around a tree at the rear courtyard that the family loved, the design concept considered tree-lined outlooks, with full height glass framed by powder coated black steel to accentuate the greenery.

Upon opening the custom pivot entry door, a large skylight above the open tread staircase creates a pleasing array of light and shades that change with the day. The polished plaster hallway wall suggests the subtle theme of customisation; further expressed through an interior palette of warm timber joinery (that cleverly conceals the television), leather pull handles, metal elements, natural stone, and soft, circular pendants and wall sconces.

Photography by Sharyn Cairns