Cosham
Cosham

C Residence

Designed to fulfil the growing requirements of a family of five, Cosham is a private home that marries sophistication and function. Stone walls, timber screens and black steel are softened by carefully designed gardens and a timeless interior palette; creating a home that ties in with its sophisticated location in Melbourne’s Brighton.

As the clients had lived at the property for ten years prior to demolishing and building a new home, the client brief was largely informed from a place of experience; understanding the orientation of the land, and what they loved most about living there.

A neighbourhood that, architecturally, is characterised by both old and new, the home is timeless in its modernity with rectilinear lines, robust materials, and a focus on the landscape. Built around a tree at the rear courtyard that the family loved, the design concept considered tree-lined outlooks, with full height glass framed by powder coated black steel to accentuate the greenery.

Upon opening the custom pivot entry door, a large skylight above the open tread staircase creates a pleasing array of light and shades that change with the day. The polished plaster hallway wall suggests the subtle theme of customisation; further expressed through an interior palette of warm timber joinery (that cleverly conceals the television), leather pull handles, metal elements, natural stone, and soft, circular pendants and wall sconces.

Photography by Sharyn Cairns

003
Cosham-4
Cosham-5
Cosham-6
Cosham-7
Cosham-9
Cosham-10
Cosham-11
Cosham-12
Cosham-13
Cosham-14
Cosham-15

C Residence

Designed to fulfil the growing requirements of a family of five, Cosham is a private home that marries sophistication and function. Stone walls, timber screens and black steel are softened by carefully designed gardens and a timeless interior palette; creating a home that ties in with its sophisticated location in Melbourne’s Brighton.

As the clients had lived at the property for ten years prior to demolishing and building a new home, the client brief was largely informed from a place of experience; understanding the orientation of the land, and what they loved most about living there.

A neighbourhood that, architecturally, is characterised by both old and new, the home is timeless in its modernity with rectilinear lines, robust materials, and a focus on the landscape. Built around a tree at the rear courtyard that the family loved, the design concept considered tree-lined outlooks, with full height glass framed by powder coated black steel to accentuate the greenery.

Upon opening the custom pivot entry door, a large skylight above the open tread staircase creates a pleasing array of light and shades that change with the day. The polished plaster hallway wall suggests the subtle theme of customisation; further expressed through an interior palette of warm timber joinery (that cleverly conceals the television), leather pull handles, metal elements, natural stone, and soft, circular pendants and wall sconces.

Photography by Sharyn Cairns



Back