TRP_778701
Intro

Armadale Residence II - photography coming soon

Featuring in Belle Magazine out 19 August. Images coming soon.

Mercer Road by Studio Tate is a historic Melbourne home originally built at the turn of the century as one of three identical grand residences. Refreshed by a renovation befitting the current residents’ modern familial needs, it is an elegant example of cohesive design, respectfully balancing heritage features with contemporary vision.

Drawing from her nostalgic relationship with the client, Studio Tate Principal Interior Designer Alex Hopkins and team developed a considered reimagining of the existing home’s floorplan. Thoughtful spatial planning fosters harmonious co-living as children evolve into young adults - the reconfiguration reflective of the need for designated spaces that effortlessly transition.

Engaged initially to design bespoke joinery, the practice’s investigative process uncovered the nuanced history of the home, as well the shifting needs of its residents. The suggestion of simple but sophisticated alterations to the existing scheme illustrated such improved amenity that Studio Tate was inturn tasked with extending the life and function of the entire four bedroom, three bathroom family home.

Of regional significance for its distinctive mediaeval character and restrained detailing, the property was built in 1899 by pioneering mining magnate Bowes Kelly - a director of BHP and member of Malvern Shire Council. Victorian period mouldings, picture rail datum and parquetry flooring create a sense of formality which informed Studio Tate's thoughtful design narrative. The stately heritage façade, grandiose entry hall archway and geometric motif ceilings inspired a mirrored symmetry that echoes throughout.

Photography by Tessa Ross-Phelan

Armadale Residence II – photography coming soon

Featuring in Belle Magazine out 19 August. Images coming soon.

Mercer Road by Studio Tate is a historic Melbourne home originally built at the turn of the century as one of three identical grand residences. Refreshed by a renovation befitting the current residents’ modern familial needs, it is an elegant example of cohesive design, respectfully balancing heritage features with contemporary vision.

Drawing from her nostalgic relationship with the client, Studio Tate Principal Interior Designer Alex Hopkins and team developed a considered reimagining of the existing home’s floorplan. Thoughtful spatial planning fosters harmonious co-living as children evolve into young adults – the reconfiguration reflective of the need for designated spaces that effortlessly transition.

Engaged initially to design bespoke joinery, the practice’s investigative process uncovered the nuanced history of the home, as well the shifting needs of its residents. The suggestion of simple but sophisticated alterations to the existing scheme illustrated such improved amenity that Studio Tate was inturn tasked with extending the life and function of the entire four bedroom, three bathroom family home.

Of regional significance for its distinctive mediaeval character and restrained detailing, the property was built in 1899 by pioneering mining magnate Bowes Kelly – a director of BHP and member of Malvern Shire Council. Victorian period mouldings, picture rail datum and parquetry flooring create a sense of formality which informed Studio Tate’s thoughtful design narrative. The stately heritage façade, grandiose entry hall archway and geometric motif ceilings inspired a mirrored symmetry that echoes throughout.

Photography by Tessa Ross-Phelan