001
Intro

Time Out

Before Studio Tate got involved, you may have known Time Out Café at Federation Square as the café with the orange umbrellas – the umbrellas are still there but now when you walk past the outside bar might catch your eye!

With the opportunity to refurbish the interior, the café’s owner engaged Studio Tate to reinvigorate the indoor and outdoor spaces. We developed a new palette of finishes, added in feature lighting and other elements. Although the layout mostly remained as was, we added in a bar area that provides a connection and transitional space between the inside and outside spaces. We took the orange umbrellas, a recognisable element of their visual identity, and ran with it, bringing the orange indoors to the bar ceiling. We also created orange powder coated steel bottle storage units and feature lighting that hang above the bar, their circular form and spoke-like frames referencing the outdoor parasols.

A black steel finish was added to the bar top, a material that is durable, visually appealing and tactile. Sophisticated pink tiling edged in charcoal terrazzo clads the bar, while walls have been kept crisp with patterned white panelling, the diagonal grooves adding interest and texture. The refined colour combination is offset by bare-bulb pendant lights with sophisticated brass accents.

Photography by Tessa Ross-Phelan

002
003
004

Time Out

Before Studio Tate got involved, you may have known Timeout Café at Federation Square as the café with the orange umbrellas – the umbrellas are still there but now when you walk past the outside bar might catch your eye!

With the opportunity to refurbish the interior, the café’s owner engaged Studio Tate to reinvigorate the indoor and outdoor spaces. We developed a new palette of finishes, added in feature lighting and other elements. Although the layout mostly remained as was, we added in a bar area that provides a connection and transitional space between the inside and outside spaces. We took the orange umbrellas, a recognisable element of their visual identity, and ran with it, bringing the orange indoors to the bar ceiling. We also created orange powder coated steel bottle storage units and feature lighting that hang above the bar, their circular form and spoke-like frames referencing the outdoor parasols.

A black steel finish was added to the bar top, a material that is durable, visually appealing and tactile. Sophisticated pink tiling edged in charcoal terrazzo clads the bar, while walls have been kept crisp with patterned white panelling, the diagonal grooves adding interest and texture. The refined colour combination is offset by bare-bulb pendant lights with sophisticated brass accents.

Photography by Tessa Ross-Phelan