A Residence 001
Intro

A Residence

Studio Tate were engaged to fully renovate a charming elevated weatherboard cottage in Glen Iris for its new owners, a young couple. Drawing on the aesthetics and style of the clients, a classic Scandinavian-inspired palette was developed, with clean lines, simple forms and a minimalist approach to colour.

The emphasis here was to provide maximum texture and variation while keeping to a base of neutrals – our design response included grey marble and pale timber floors to create subtle contrasts and depth of materiality.

We also configured the layout of the open-plan, back section of the house. Besides the expected progression from kitchen into dining and living, a study nook was also added – a real hit with the client. A fireplace was also introduced in the living space, creating a dramatic centrepiece, its stone plinth and black cast iron creating a pleasing juxtaposition with the cool timber floor. Studio Tate also designed an entertainment joinery unit.

We also converted a walk-in robe in the master bedroom into a surprisingly generous ensuite overlooking the small, timber-lined courtyard. To that end, we also considered the internal and external links, ensuring our design blended harmoniously with the green hedges and bluestone in the outdoor spaces beyond.

Photography by Tessa Ross-Phelan

A Residence 003
A Residence 004
A Residence 005

A Residence

Studio Tate were engaged to fully renovate a charming elevated weatherboard cottage in Glen Iris for its new owners, a young couple. Drawing on the aesthetics and style of the clients, a classic Scandinavian-inspired palette was developed, with clean lines, simple forms and a minimalist approach to colour.

The emphasis here was to provide maximum texture and variation while keeping to a base of neutrals – our design response included grey marble and pale timber floors to create subtle contrasts and depth of materiality.

We also configured the layout of the open-plan, back section of the house. Besides the expected progression from kitchen into dining and living, a study nook was also added – a real hit with the client. A fireplace was also introduced in the living space, creating a dramatic centrepiece, its stone plinth and black cast iron creating a pleasing juxtaposition with the cool timber floor. Studio Tate also designed an entertainment joinery unit.

We also converted a walk-in robe in the master bedroom into a surprisingly generous ensuite overlooking the small, timber-lined courtyard. To that end, we also considered the internal and external links, ensuring our design blended harmoniously with the green hedges and bluestone in the outdoor spaces beyond.

Photography by Tessa Ross-Phelan